Gimp "make install" fails with undefined references to fresh-built gegl

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Gimp "make install" fails with undefined references to fresh-built gegl

Deft Developer
I built gimp 2.10.18 on CentOS 7 last year on another host, but on a new
host with gimp 2.10.20, I'm stuck with undefined reference errors for GEGL.
I'm not a c++ developer, so this is all a foreign language to me :(

 

CentOS 7 libraries are all very old, so I built them, including latest GEGL
(0.4_24) and configured it with -prefix=/opt/gimp2.10

I deleted all gegl files before rebuilding, and now when I look in the lib64
dir I see the new libs:

 

ls -1 /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-*
        /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-0.4.so
        /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-0.4.so.0
        /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-0.4.so.0.424.1
        /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-npd-0.4.so
        /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-sc-0.4.so

 

ls -1 /opt/gimp-2.10/lib64/pkgconfig/gegl-*
        /opt/gimp-2.10/lib64/pkgconfig/gegl-0.4.pc
        /opt/gimp-2.10/lib64/pkgconfig/gegl-sc-0.4.pc

 

I set LD_LIBRARY_PATH and PKG_CONFIG_PATH to include my fresh libraries:

 
LD_LIBRARY_PATH=/opt/gimp-2.10/lib64:/opt/gimp-2.10/lib:/usr/local/lib64:/us
r/local/lib:/usr/lib
 
PKG_CONFIG_PATH=/opt/gimp-2.10/lib64/pkgconfig:/opt/gimp-2.10/share/pkgconfi
g:/opt/gimp-2.10/lib/pkgconfig/pkgconfig:/usr/local/share/pkgconfig:/usr/loc
al/lib/pkgconfig

 

But when I try to build gimp, ld fails. The errors start with:

 

make[3]: Entering directory
'/usr/exports/projects/3rd_party/gimp-world/gimp/app'

CCLD gimp-2.10

display/libappdisplay.a(gimpdisplay.o): In function
`gimp_display_update_bounding_box':

gimpdisplay.c:(.text+0x130c): undefined reference to
`gegl_rectangle_subtract'

...

gimp-gegl-utils.c:(.text+0xc7e): undefined reference to
`gegl_rectangle_subtract'

collect2: error: ld returned 1 exit status

make[3]: *** [Makefile:1010: gimp-2.10] Error 1

...

 

Is this a gegl mis-configuration or a gimp one?

How should I fix?

 

Thanks!

 

Deft

 

_______________________________________________
gimp-developer-list mailing list
List address:    [hidden email]
List membership: https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/gimp-developer-list
List archives:   https://mail.gnome.org/archives/gimp-developer-list
wwp
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gimp "make install" fails with undefined references to fresh-built gegl

wwp
Hello Deft,


On Tue, 16 Jun 2020 18:37:09 -0700 "Deft Developer" <[hidden email]> wrote:

> I built gimp 2.10.18 on CentOS 7 last year on another host, but on a new
> host with gimp 2.10.20, I'm stuck with undefined reference errors for GEGL.
> I'm not a c++ developer, so this is all a foreign language to me :(
>
> CentOS 7 libraries are all very old, so I built them, including latest GEGL
> (0.4_24) and configured it with -prefix=/opt/gimp2.10
>
> I deleted all gegl files before rebuilding, and now when I look in the lib64
> dir I see the new libs:
>
> ls -1 /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-*
>         /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-0.4.so
>         /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-0.4.so.0
>         /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-0.4.so.0.424.1
>         /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-npd-0.4.so
>         /opt/gimp-2.10/lib64/libgegl-sc-0.4.so
>
> ls -1 /opt/gimp-2.10/lib64/pkgconfig/gegl-*
>         /opt/gimp-2.10/lib64/pkgconfig/gegl-0.4.pc
>         /opt/gimp-2.10/lib64/pkgconfig/gegl-sc-0.4.pc
>
> I set LD_LIBRARY_PATH and PKG_CONFIG_PATH to include my fresh libraries:
>  
> LD_LIBRARY_PATH=/opt/gimp-2.10/lib64:/opt/gimp-2.10/lib:/usr/local/lib64:/us
> r/local/lib:/usr/lib
>  
> PKG_CONFIG_PATH=/opt/gimp-2.10/lib64/pkgconfig:/opt/gimp-2.10/share/pkgconfi
> g:/opt/gimp-2.10/lib/pkgconfig/pkgconfig:/usr/local/share/pkgconfig:/usr/loc
> al/lib/pkgconfig
>
> But when I try to build gimp, ld fails. The errors start with:
>
> make[3]: Entering directory
> '/usr/exports/projects/3rd_party/gimp-world/gimp/app'
>
> CCLD gimp-2.10
>
> display/libappdisplay.a(gimpdisplay.o): In function
> `gimp_display_update_bounding_box':
>
> gimpdisplay.c:(.text+0x130c): undefined reference to
> `gegl_rectangle_subtract'
>
> ...
>
> gimp-gegl-utils.c:(.text+0xc7e): undefined reference to
> `gegl_rectangle_subtract'
>
> collect2: error: ld returned 1 exit status
>
> make[3]: *** [Makefile:1010: gimp-2.10] Error 1
>
> ...
>
>  
>
> Is this a gegl mis-configuration or a gimp one?
>
> How should I fix?
I build Gimp 2.8.x and 2.10.x on CentOS 7 (with the almost complete set
of dependencies and dependencies of dependencies and the
cross-dependency hell) too, and didn't face this situation.

Did you build the 2.10.20 sources against the old gegl, then build the
new gegl and rebuild gimp without doing a `make clean`?


Regards,

--
wwp
https://useplaintext.email/

_______________________________________________
gimp-developer-list mailing list
List address:    [hidden email]
List membership: https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/gimp-developer-list
List archives:   https://mail.gnome.org/archives/gimp-developer-list

attachment0 (853 bytes) Download Attachment